Ontdek de mooie collectie authentieke lampenkappen, voor al jouw antieke, vintage of art deco lampen. We werken voornamelijk met glazen lampenkappen. En dan vooral losse modellen uit voorbije tijden (1900-1970). Kun jij de lampenkap waar je naar op zoek bent niet vinden? Zet dan even je eigen lampenkap (of wat er nog van over is...) op de foto en liefst ook een foto van de houder ervan en stuur ons een berichtje via: info@lamplord. Wie weet kunnen wij je helpen aan een nieuwe, passende lampenkap.
1. de fitting; heeft je lamp een grote E27 fitting of een kleine E14 fitting?
2. manier van bevestigen van de lampenkap; betreft het een kap met of zonder opstaande rand? Zie hieronder een uitgebreidere uitleg.
3. past de lampenkap qua stijl en qua grootte bij de lamp?
1: het kapje heeft een opstaande rand ( of "kraag").
2: een kapje zonder "kraag".
1: lampenkap met kraag
Wat is de buitendiameter van deze opstaande rand?
De meest voorkomende buitenmaat is: rond 5.5 tot 5.9 cm.
Andere maten komen ook wel voor, maar minder vaak. En zijn dus lastiger te vinden. De lampenkap wordt in dit geval vastgehouden door een zogenaamde kaphouder, die meestal 3 (en soms 4) schroefjes heeft. Door deze schroefjes vast te draaien, klem je de kap vast.
Je vindt ze hier, in diverse diameters, vormen en materialen: Lampenkaphouder
2: lampenkap zonder kraag
Nu zijn er een drietal mogelijkheden wat betreft bevestiging.
1. Met een klemveer.
2. Met een fitting met schroefdraad aan de buitenkant en een schroefring die je hierop draait. Met deze ring klem je de kap vast.
3. Met een glasdrager. Deze zijn er in diverse afmetingen.
De glorietijd van de Rokkapjes lag tussen 1910 en 1940. Dit is de periode na de Industriële Revolutie. Bij het begin van de elektrische verlichting lag de aandacht toch vooral op de gloeilamp zelf. De reden hiervoor is zowel nieuwigheid als wel dat het hebben van elektrische verlichting nog geen gemeengoed was en dus duur. Mensen koketteerden dus met hun gloeilamp.
Vanaf 1910 wordt het gebruik van elektrisch licht steeds meer gemeengoed en verschuift de aandacht van de gloeilamp op zich naar het omhulsel van de gloeilamp. Het kapje dus. In die tijd komt ook de kunststroom Jugendstil: Jeugdstijl op. Er vindt een verschuiving plaats van strakke vormgeving naar een meer frivole vormgeving gebaseerd op ronde, speelse natuurlijke vormen. Het Rokkapje doet haar intrede.